Zapraszam na smaczny i rozgrzewający gulasz. Przygotowany na piersi z indyka z dodatkiem dyni, pora i selera. Polecam na obiad.
Składniki :
360 g piersi z indyka
1 łyżeczka soli do mięsa
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
200 g selera
100 g pora - (biała część)
360 g dyni
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
2 łyżki masła
400 ml gorącej wody
100 ml zimnej wody
1 łyżeczka mąki
100 ml śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Mięso z indyka myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, por kroimy w krążki. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy masło, mięso, seler i por, smażymy przez około 10 minut, mieszamy. Wlewamy wodę i dokładamy dynię i przyprawy, gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy. Dolewamy do ugotowanego gulaszu i wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz