Zapraszam na smaczną galaretkę drobiową. Przygotowana z mięsa i warzyw z rosołu. Polecam na kolację z dodatkiem pieczywa.
Składniki :
1 gotowana ćwiartka z kurczaka
1 gotowana szyjka z kaczki
1 gotowana średnia marchewka
1 gotowana mała pietruszka
3 szklanki rosołu
6 łyżeczek żelatyny
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, odsączamy. Mięso oddzielamy od kości, a warzywa kroimy na drobno. Do garnka przelewamy rosół i zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy mięso, warzywa i przyprawy, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Półpłynną galaretkę przekładamy do silikonowych foremek. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę wyjmujemy z foremek i przekładamy na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz