Trochę inne niż tradycyjne kotlety mielone ale również bardzo smaczne.
Składniki :
25 dag mięsa mielonego
2 garście sparzonej i odciśniętej z wody pokrzywy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 duże szczypty tymianku
kilka łyżek wody
olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Pokrzywę myjemy i wkładamy do miski, wlewamy gorącą wodę, odstawiamy na kilka minut, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Pokrzywę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy na drobno. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, jeśli masa jest mało kleista dolewamy kilka łyżek wody. Formujemy zgrabne kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociękły z tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz