Malinowe semifreddo


 Zapraszam na pyszne i domowe semifreddo. Przygotowane na bazie mrożonych malin i mleka skondensowanego. Polecam.
Składniki :
280 g mrożonych malin
5 łyżek cukru
330 ml śmietanki 30%
1 tubka mleka skondensowanego słodzonego
foremka silikonowa 10 x 20 cm
Sposób przygotowania :
 Dzień wcześniej maliny przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na całą noc do rozmrożenia. Na drugi dzień przecieramy maliny przez sito. Przetarte maliny razem z sokiem gotujemy na małym ogniu przez godzinę, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy tubkę mleka skondensowanego słodzonego - cały czas miksujemy.
Na koniec dodajemy połowę syropu malinowego, miksujemy do połączenia. Na dno foremki wlewamy kilka łyżek syropu malinowego, na to kilka łyżek ubitych lodów, resztę syropu malinowego, resztę ubitych lodów. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Surówka obiadowa

 Surówka z kapusty pekińskiej z warzywami jest bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Polecam. Składniki: 1/2 m...

Popularne posty