Smaczna surówka do słoików na zimę, doprawiona do smaku ksylitolem i octem jabłkowym.
Składniki :
2 kg białej kapusty
1 łyżka soli - do kapusty
2 zielone papryki
1/2 czerwonej papryki
4 cebule
4 marchewki
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
2 łyżki ksylitolu
3/4 łyżki pieprzu
6 łyżek oleju
6 łyżek octu jabłkowego 6%
Sposób przygotowania :
Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, przekładamy do miski i wsypujemy 1 łyżkę soli, mieszamy i wygniatamy.
Marchew i papryki myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę czyścimy i usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Przygotowane warzywa dodajemy do kapusty. Wsypujemy przyprawy , ksylitol i wlewamy olej, ocet. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Przekładamy surówkę do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz