Zapraszam na smaczną kiszoną paprykę. Zupełnie inna w smaku niż marynowana. Doskonała do kanapek lub do sałatek. Polecam.
Składniki :
2 kg papryki
1,5 l wody
3 łyżki soli
4 ząbki czosnku
liść chrzanu
kawałek korzenia chrzanu
2 gałązki kopru
Sposób przygotowania :
Paprykę myjemy i wycieramy ściereczką. Kroimy i usuwamy pestki oraz białe i zielone części. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Czosnek obieramy z łusek, liść chrzanu i koper myjemy, korzeń chrzanu kroimy na mniejsze kawałki. Do czystych słoików wkładamy ząbek czosnku, koper, kawałek liścia i korzenia chrzanu.
Pokrojoną paprykę układamy w słoikach i wlewamy gorącą słoną zalewę. Słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem na ściereczkę. Gdy słoiki ostygną przestawiamy na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz