Pulpeciki w sosie koperkowym


Zapraszam na gotowane pulpeciki w sosie koperkowym. Sos do pulpecików zrobiłam z dodatkiem śmietany i mleka. Polecam.
Składniki na pulpeciki:
30 dag mięsa mielonego
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka z czubkiem mąki ziemniaczanej
sól do smaku
pieprz do smaku
Na sos koperkowy :
2 szklanki wody
2 średnie marchewki
mały pęczek koperku
100 mililitra zimnej wody
100 mililitra śmietany 30%
100 mililitra mleka
1 łyżka mąki
1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania :
Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki na pulpeciki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpety i wkładamy do gotującej się wody, dokładamy starte marchewki i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie koperek myjemy i kroimy na drobno, wkładamy do gotujących się pulpetów.
Do wysokiego pojemnika wlewamy wodę i wsypujemy mąkę, mieszamy i dolewamy mleko oraz śmietanę, ponownie mieszamy i wlewamy do gotujących się pulpecików. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dżem z cukinii

 Zapraszam na pyszny dżem z cukinii z dodatkiem galaretek owocowych. Polecam. Składniki : 2,5 kg cukinii bez skórki i pestek 1 szkl erytrolu...

Popularne posty