Papryka marynowana


 Zapraszam na marynowaną paprykę. Według tego przepisu robię ją już wiele lat. Polecam do kanapek, sałatek, pizzy.
Składniki :
2 kg papryki
1 l wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
1/4 szklanki octu 10%
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
gorczyca
olej
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier i sól, zagotowujemy. Wlewamy ocet i wyłączamy gaz. Odstawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy i wycieramy np. ściereczką i kroimy, usuwamy gniazda nasienne. Paprykę kroimy na mniejsze części. Do każdego słoika wkładamy : 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, listek laurowy i dużą szczyptę gorczycy.
Paprykę ciasno układamy w słoikach i wlewamy zalewę. Do każdego słoika wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty