Placuszki cukiniowe z marchewką, selerem i oliwkami


 Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane z dodatkiem warzyw i zielonych oliwek. Placuszki polecam na obiad lub kolację.
Składniki :
1 cukinia ( 230 g )
80 g marchewki
80 g selera
0,5 łyżeczki soli do startych warzyw
1 surowe jajko
4 łyżki kefiru
garść oliwek
3 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki orkiszowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
 Marchew i seler obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej do miski z warzywami. Wsypujemy sól i mieszamy. W międzyczasie kroimy oliwki na drobno. Starte warzywa odciskamy z soku i dodajemy oliwki oraz pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Gulasz z piersi kurczaka z fasolą i pomidorami

  Zapraszam na pyszny i rozgrzewający gulasz. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Polecam na obiad. Składniki : 20 dag piersi z ku...

Popularne posty