Zapraszam na pyszny chlebek. Doskonały do domowych kanapek.
Składniki:
2 szkl mąki orkiszowej
1 szkl mąki pszennej
1 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 op suchych drożdży ( 7 g )
2 łyżki chia
2 łyżki oleju
papier do pieczenia
keksówka 24 x 12
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb, zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnieńcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik. Smarujemy chleb wodą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz