Składniki :
główka kapusty włoskiej
woda do gotowania kapusty
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
200 g wędliny
2 łyżki oleju
250 g dyni (bez skórki i pestek)
1 woreczek ryżu
400 g mięsa mielonego
1 l gorącej wody do sosu
400 ml mleka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryka w proszku do smaku
Sposób przygotowania :
Kapustę sparzamy w gorącej wodzie i zdejmujemy liście. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody, studzimy. W międzyczasie kroimy wędlinę i paprykę w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki smażymy na rozgrzanym oleju. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej. Do miski wkładamy składniki na farsz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na liście kapusty nakładamy farsz i ciasno zwijamy gołąbki. Układamy w garnku i wlewamy gorącą wodę, gotujemy do miękkości. Mleko mieszamy z koncentratem i wlewamy do garnka z gołąbkami, zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz