Faworki


 Zapraszam na smaczne i domowe faworki. 
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
1/2 szkl kwaśnej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
 Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Przekładamy na stolnicę i kilka razy "bijemy" je wałkiem. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek.
Kroimy podłużne paski ciasta, nacinamy otwór i przeciągamy jeden z końców paska, wywijając część faworka na drugą stronę. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Faworki

 Zapraszam na smaczne i domowe faworki.  Składniki: 20 dag mąki 3 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli olej do smażenia cukier pud...

Popularne posty