Faworki


 Zapraszam na smaczne i domowe faworki. 
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
1/2 szkl kwaśnej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania :
 Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Przekładamy na stolnicę i kilka razy "bijemy" je wałkiem. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek.
Kroimy podłużne paski ciasta, nacinamy otwór i przeciągamy jeden z końców paska, wywijając część faworka na drugą stronę. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapiekana łopatka

Zapraszam na smaczne, pieczone mięso. Polecam na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki. Składniki : 1 kg chudej łopatki wieprzowej 1 łyżk...

Popularne posty