Babka majonezowa


 Pyszna i szybka w przygotowaniu babka z majonezem. Babka jest lekko wilgotna, a smak majonezu nie jest wyczuwalny. Polecam.
Składniki :
4 jajka
2 czubate łyżki majonezu
1/2 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
keksówka 10 x 26
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do miski, wsypujemy sól i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany wsypujemy oba cukry i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy majonez i mieszamy.
Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ,, suchego patyczka". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pomidorowa na rosole

Poniedziałkowa zupa pomidorowa na rosole. Do zupy dodałam makaron który mi został z poprzedniego dnia. Składniki: domowy rosół z warzywami o...

Popularne posty