Składniki :
4 jajka
2 czubate łyżki majonezu
1/2 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
keksówka 10 x 26
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Białka oddzielamy od żółtek i wkładamy do miski, wsypujemy sól i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany wsypujemy oba cukry i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy majonez i mieszamy.
Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ,, suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz