Domowy smalczyk


 Domowy smalec - kiedyś robiony bardzo często , teraz trochę zapomniany. Najlepiej smakuje na domowym chlebku. Polecam.
Składniki :
20 dag chudego boczku
1 średnia cebula
sól-do smaku
pieprz ziołowy- do smaku
suszony czosnek -do smaku
4 -5 łyżek oleju
Sposób przygotowania :
 Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łusek, kroimy w kosteczkę. Do garnka wkładamy pokrojony boczek i wlewamy olej, stawiamy garnek na gaz. Wytapiamy smalec. Gdy uzyskamy odpowiedni stan wysmażenia, dodajemy cebulę i przyprawy. Smażymy przez kilka minut, mieszamy. Gotowy smalec zaraz przelewamy do miseczki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pomidorowa na rosole

Poniedziałkowa zupa pomidorowa na rosole. Do zupy dodałam makaron który mi został z poprzedniego dnia. Składniki: domowy rosół z warzywami o...

Popularne posty