Składniki :
2 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 kostki masła
1/2 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
garść rodzynek
gorąca woda do rodzynek
1 łyżka mąki pszennej do rodzynek
keksówka 17 x 8 x 7
papier do pieczenia
Sposób przygotowania :
Do rodzynek wlewamy gorącą wodę, odstawiamy i później odsączamy. Ropuszczamy masło i studzimy. W tym czasie jajka, mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy razem z rozpuszczonym masłem do ciasta, ponownie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz