Zapraszam na smaczną rybkę z chrupiącą skórką. Rybka jest smażona w tradycyjnej panierce z mąki, bułki tartej i jajek. Polecam.
Składniki:
40 dag dorsza
sok z cytryny
sól
biały pieprz
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
2 małe jajka
olej do smażenia
trochę zielonego koperku
Sposób przygotowania :
Dorsza kroimy na pół i posypujemy z każdej strony solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Na talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Na jeden talerz wybijamy jajka i mieszamy widelcem. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. W międzyczasie każdą cześć dorsza obtaczamy w mące, jajku, mące, jajku i bułce tartej. Dorsz kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Koperek myjemy i kroimy na drobno i przed podaniem dekorujemy usmażonego dorsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz